EUROvisiesongfestival

Oude en de meest recente liedjes van het laatste EUROvisiesongfestival hoor je 24/7 in de non-stop mix

Geschiedenis van het songfestival

Het EUROvisiesongfestival bestaat sinds 1956, destijds is gestart met slechts 6 Europese landen. Dit waren België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Bondsrepubliek Duitsland en Zwitserland.

Anno nu doen er gemiddeld 40 landen per jaar mee aan de afvalrace. In een klein aantal landen zijn er eerst lokale voorrondes waar een winnaar uitkomt voor het songfestival. Denk aan het songfestival van San Remo (Italië) en aan Melodiefestivalen (Zweden). Het heeft onze voorkeur dat die voorrondes ook weer terugkeren in Nederland.

Nadat, op dinsdag en donderdag, de halve finales zijn gehouden is op zaterdagavond de grote finale. Hierbij worden punten gegeven door een vakjury en door de kijkers thuis. Na de, meestal, spannende puntentelling komt uiteindelijk de nieuwe winnaar uit de bus rollen.

De “grote vijf” Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Spanje hoeven niet deel te nemen aan de voorrondes en staan hierdoor alle jaren direct in de finale op zaterdag. Het winnende land organiseert het songfestival het daaropvolgende jaar. Uitzondering hierop was, onlangs, Oekraïne i.v.m. de Russische inval in dat land

euro vision

Landen die lid zijn van de EBU (European Broadcast Union) mogen deelnemen aan het songfestival. Hierdoor doet bijvoorbeeld Australië sinds 2015 mee aan het jaarlijks terugkerende muziekfestijn. Artiesten die heel wat te danken hebben aan het EUROvisiesongfestival zijn o.a. ABBA, Cliff Richard, Johnny Logan, Udo Jurgens, Sandie Shaw, Frida Boccara, Lenny Kuhr, Vicky Leandros, Brotherhood of Man, Bucks Fizz, Nicole, Toto Cutugno, Katrina and the Waves, Dana international, Loreen, Conchita Wurst, Duncan Laurence, Maneskin, Celine Dion en dat zijn niet allemaal winnaars geweest.

Met enige regelmaat komen ze allemaal voorbij op FMR Foute Muziek Radio

00:00
00:00
Scroll naar boven